Sidor

torsdag 29 november 2012

Kurs: Ideologi, ekonomi och hållbar utveckling

I kursen om samhällets ekonomi har vi som utgångspunkt tagit skapandet av de olika politiska ideologierna: liberalism, konservatism, kommunism och till sist ekologism. Varje ideologi har analyserats utifrån de tre frågorna Hur ser samhället ut? Hur vill vi att det ska fungera? och slutligen Vad ska vi göra för att nå vår vision? Utifrån frågorna så har en analys av samtiden gjorts för att förstå i vilket sammanhang tankarna föddes och därmed skapas också en förståelse för olika ekonomiska systemen marknads-, plan- bland- och kretsloppsekonomi.

Temat för kursen är varken ekonomi eller politisk ideologi utan vår framtid. Den framtid vars samtid präglas av en befolkningsexplosion, en ökande fattigdomsproblematik, ojämlik fördelning av jordens resurser samt klimatförändringar pga växthuseffekten.

Vi tittar, funderar, analyserar och lär oss vad som krävs för en mer hoppfull framtid. Vi försöker trots dystra prognoser hitta ett hopp, en ljusnande framtid för alla. En framtid som kräver något annat av mänskligheten än den människan hittills har skapat.

I kursen tittar vi på vad framtiden kräver i form av nya idéer och innovationer av ny teknik, politiskt samarbete och mod samt vad jag som enskild individ kan göra.

Kursen sammanfaller med att internationella ledare ska besluta om hur världen ska gå vidare med milleniemålen samt det internationella projektet Why poverty?

Kursen avslutas med att eleverna skriver en essä med titeln Mitt hållbara liv alternativt Vårt hållbara liv.

tisdag 27 november 2012

Hans Rosling

Hans Rosling är en av världens mest inflytelserika personer. Professor i internationell hälsa och global hälsoexpert. I programmet Agenda förklarar han vad som krävs för att utrota fattigdomen och samtidigt presenteras lösningen på befolkningsexplosionen.

Titta också på filmer och klipp på www.svt.se från det internationella projektet Why poverty?